Receptenboek
GOEDE PRAKTIJKEN VAN LOKAAL VOEDSELBELEID UIT NEDERLANDSE STEDEN EN PROVINCIES
In dit Receptenboek vind je verhalen over lokale oplossingen voor stedelijke voedseluitdagingen. Het beschrijft ervaringen van steden en provincies die voorop lopen met beleid voor het ontwikkelen en versterken van voedselketens in en rond de stad, gezonde voeding en sociale inclusiviteit, het versterken van economische innovatie en ecologische verduurzaming en bestuurlijke innovatie. Hier vind je informatie, contacten en inspiratie om ook aan de slag te gaan met een gezond, veilig en ecologisch houdbaar voedselsysteem in en rond jouw stad. Zoek hieronder per stad / provincie, beleidsthema, of onderliggende kernwaarden naar interessante beleidservaringen.
Afgeprijsd-app
Afgeprijsd is een app waarmee je ziet welke producten in jouw supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum lopen en daarom in de aanbieding zijn. Door de vraag naar deze producten te stimuleren wordt er minder voedsel verspild en meer bespaard. En dat is goed voor de consument, voor de ondernemer én voor het milieu.
Lees meer..
Doarpstûn Snakkerburen
Een van de speerpunten van het Leeuwarder eetbare stad beleid is om de lokale productie van voedsel te stimuleren. Doarpstûn Snakkerburen heeft daarin een belangrijke voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor vergelijkbare initiatieven.
Lees meer..
Gelders Kennisnetwerk Voedsel
Provincie Gelderland zet in op een actief voedselbeleid. Onder andere door het ondersteunen van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Dit netwerk biedt Gelderse gemeenten praktische voorbeelden en oplossingen om het thema voedsel op de agenda te krijgen.
Lees meer..
World Food Center Ede
Het World Food Center wil bezoekers laten zien en beleven waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en geconsumeerd. Zo beoogt het bezoekers inzicht te geven in het belang en de complexiteit van de voedselketen en de uitdagingen die daarbij horen.
Lees meer..
Stadslandbouwloket Den Haag
Het stadslandbouwloket van Den Haag ondersteunt initiatiefnemers en stadsbewoners in het ontwikkelen van innovatieve ideeën rond het thema voedsel. Zo komen lokale- en buurtinitiatieven makkelijker van de grond.
Lees meer..
Food Tech Brainport
Food Tech Brainport is een internationaal expertisecentrum dat werkt aan circulaire voedselproductie en gezondere voedselproducten door middel van technologie, product- en marktinnovaties.
Lees meer..
REFRAME Groningen
Het REFRAME project wordt mede gefinancierd door het INTERREG North Sea Region Programma (2014-2020). Het project beoogt productie, verwerking en consumptie van regionaal voedsel te versterken om producenten een betere positie op de voedselmarkt te bieden en de werkgelegenheid in de regio te verbeteren.
Lees meer..
Van Amsterdamse Bodem
Van Amsterdamse Bodem is een samenwerking van zeven (voedsel)partners en is ontstaan uit de behoefte om meer samenhang te brengen en meer samenwerking en kruisbestuiving tot stand te brengen tussen verschillende doelgroepen die met voedsel bezig zijn.
Lees meer..
Landerij VanTosse
Landerij VanTosse is een voedsellandschap van 70 hectare aan de zuidrand van de stad Oss. Hier wordt de stad-land verbinding en transitie van de landbouw in de stadsrandzone vormgegeven en wordt er gewerkt aan een mooi en vitaal landelijk gebied.
Lees meer..
Nieuwe eiwitten via de menukaart
In 2016 vond de pilot ‘Nieuwe eiwitten via de menukaart’ plaats om ervaring op te doen met het stimuleren van de consumptie van een aantal geselecteerde duurzame eiwitten ‘via de menukaart’. Twee maanden lang serveerden 5 horecalocaties in Amsterdam eiwitten die duurzamer en diervriendelijker zijn dan de traditionele eiwitten.
Lees meer..
Masterclass Stad-Platteland
Tijdens dit coaching- en matchmakingprogramma worden boeren en tuinders uit de regio ondersteund in het ontwikkelen van innovatieve businessideeën. Het project is in 2009 gestart en heeft gemiddeld zo’n 70 actieve initiatieven per jaar.
Lees meer..
De Jamfabriek
De gemeente Den Bosch realiseerde in 2015 met een aantal lokale partijen een thematisch bedrijvencentrum dat uitsluitend toegankelijk is voor kansrijke innovatieve startups in ICT, Health en/of Agrifood. Het centrum heet ‘De Jamfabriek’.
Lees meer..
Pilot Streekkantine
De Streekkantine brengt producten van de boer rechtstreeks op het bord in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Groningen. Lokaal (binnen een straal van 40 km) wordt een kwalitatief aanbod van brood, zuivel, kaas, groente en fruit, sappen en eieren gezocht en gevonden.
Lees meer..