Receptenboek
GOEDE PRAKTIJKEN VAN LOKAAL VOEDSELBELEID UIT NEDERLANDSE STEDEN EN PROVINCIES
In dit Receptenboek vind je verhalen over lokale oplossingen voor stedelijke voedseluitdagingen. Het beschrijft ervaringen van steden en provincies die voorop lopen met beleid voor het ontwikkelen en versterken van voedselketens in en rond de stad, gezonde voeding en sociale inclusiviteit, het versterken van economische innovatie en ecologische verduurzaming en bestuurlijke innovatie. Hier vind je informatie, contacten en inspiratie om ook aan de slag te gaan met een gezond, veilig en ecologisch houdbaar voedselsysteem in en rond jouw stad. Zoek hieronder per stad / provincie, beleidsthema, of onderliggende kernwaarden naar interessante beleidservaringen.
Kokkerelli/ Stichting Kids University for Cooking
Kokkerelli werkt samen met bedrijven, overheid, universiteiten en scholen om kinderen bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon. Kokkerelli biedt educatieve programma’s voor basisscholen en zetten kidspanels in om nieuwe en gezondere producten en voedingsconcepten te ontwikkelen.
Lees meer..
Alliantie Voeding in de Zorg
De gemeente Ede werkt in de Alliantie Voeding in de Zorg aan het agenderen van gezond eten in de zorg via gezondheidsinterventies zoals het inzetten van leefstijlcoaches en het organiseren van eettafels in de wijken. Hiermee helpen ze inwoners bij het volgen van een gezond voedingspatroon, passend bij hun leefstijl.
Lees meer..
Doarpstûn Snakkerburen
Een van de speerpunten van het Leeuwarder eetbare stad beleid is om de lokale productie van voedsel te stimuleren. Doarpstûn Snakkerburen heeft daarin een belangrijke voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor vergelijkbare initiatieven.
Lees meer..
World Food Center Ede
Het World Food Center wil bezoekers laten zien en beleven waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en geconsumeerd. Zo beoogt het bezoekers inzicht te geven in het belang en de complexiteit van de voedselketen en de uitdagingen die daarbij horen.
Lees meer..
Stadstuin Potmarge Leeuwarden
Stadstuin Potmarge is een innovatieve proeftuin aan de rivier de Potmarge nabij het centrum van Leeuwarden. In het waterrijke gebied vormen experimenten op het gebied van voedsel, water, energie, welzijn en gezondheid samen een ‘Levend Laboratorium’.
Lees meer..
Stadslandbouwloket Den Haag
Het stadslandbouwloket van Den Haag ondersteunt initiatiefnemers en stadsbewoners in het ontwikkelen van innovatieve ideeën rond het thema voedsel. Zo komen lokale- en buurtinitiatieven makkelijker van de grond.
Lees meer..
Voedseltuin Overvecht
Voedseltuin Overvecht is een gemeenschappelijke tuin voor iedereen: buurtbewoners ongeacht leeftijd en achtergrond, organisaties en ondernemers in Overvecht. Iedereen die meehelpt, deelt mee in de oogst. Zo wordt lokaal verbouwd en (h)eerlijk voedsel uit de eigen wijk, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.
Lees meer..
Gezond010
Gezond010 is een netwerk van partners uit uiteenlopende domeinen die zich inzetten voor vitale Rotterdammers in een vitale stad, met op dit moment een duidelijke focus op de aanpak van overgewicht en diabetes2.
Lees meer..
Van Amsterdamse Bodem
Van Amsterdamse Bodem is een samenwerking van zeven (voedsel)partners en is ontstaan uit de behoefte om meer samenhang te brengen en meer samenwerking en kruisbestuiving tot stand te brengen tussen verschillende doelgroepen die met voedsel bezig zijn.
Lees meer..
Landerij VanTosse
Landerij VanTosse is een voedsellandschap van 70 hectare aan de zuidrand van de stad Oss. Hier wordt de stad-land verbinding en transitie van de landbouw in de stadsrandzone vormgegeven en wordt er gewerkt aan een mooi en vitaal landelijk gebied.
Lees meer..
Eetbare Woonwijk Rijnvliet
Rijnvliet is een wijk in Leidsche Rijn waar de hoofdgroenstructuur aangelegd wordt volgens de principes van een voedselbos. De gemeente Utrecht werkt aan het thema Voedsel vanuit de gedachte dat omgevingsfactoren van grote invloed zijn op het eetgedrag.
Lees meer..
Eetbare Stad
Met het project Eetbare Stad nodigt de gemeente Groningen bewoners van de stad en ook die van Haren (De Biotoop) en Ten Boer (Woldwijk) uit om met plannen te komen voor buurtmoestuinen, fruitbomen en ander eetbaar groen.
Lees meer..
Pilot Streekkantine
De Streekkantine brengt producten van de boer rechtstreeks op het bord in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Groningen. Lokaal (binnen een straal van 40 km) wordt een kwalitatief aanbod van brood, zuivel, kaas, groente en fruit, sappen en eieren gezocht en gevonden.
Lees meer..