Receptenboek
GOEDE PRAKTIJKEN VAN LOKAAL VOEDSELBELEID UIT NEDERLANDSE STEDEN EN PROVINCIES
In dit Receptenboek vind je verhalen over lokale oplossingen voor stedelijke voedseluitdagingen. Het beschrijft ervaringen van steden en provincies die voorop lopen met beleid voor het ontwikkelen en versterken van voedselketens in en rond de stad, gezonde voeding en sociale inclusiviteit, het versterken van economische innovatie en ecologische verduurzaming en bestuurlijke innovatie. Hier vind je informatie, contacten en inspiratie om ook aan de slag te gaan met een gezond, veilig en ecologisch houdbaar voedselsysteem in en rond jouw stad. Zoek hieronder per stad / provincie, beleidsthema, of onderliggende kernwaarden naar interessante beleidservaringen.
Kokkerelli/ Stichting Kids University for Cooking
Kokkerelli werkt samen met bedrijven, overheid, universiteiten en scholen om kinderen bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon. Kokkerelli biedt educatieve programma’s voor basisscholen en zetten kidspanels in om nieuwe en gezondere producten en voedingsconcepten te ontwikkelen.
Lees meer..
Gelders Kennisnetwerk Voedsel
Provincie Gelderland zet in op een actief voedselbeleid. Onder andere door het ondersteunen van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Dit netwerk biedt Gelderse gemeenten praktische voorbeelden en oplossingen om het thema voedsel op de agenda te krijgen.
Lees meer..
World Food Center Ede
Het World Food Center wil bezoekers laten zien en beleven waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en geconsumeerd. Zo beoogt het bezoekers inzicht te geven in het belang en de complexiteit van de voedselketen en de uitdagingen die daarbij horen.
Lees meer..
Stadstuin Potmarge Leeuwarden
Stadstuin Potmarge is een innovatieve proeftuin aan de rivier de Potmarge nabij het centrum van Leeuwarden. In het waterrijke gebied vormen experimenten op het gebied van voedsel, water, energie, welzijn en gezondheid samen een ‘Levend Laboratorium’.
Lees meer..
Stadslandbouwloket Den Haag
Het stadslandbouwloket van Den Haag ondersteunt initiatiefnemers en stadsbewoners in het ontwikkelen van innovatieve ideeën rond het thema voedsel. Zo komen lokale- en buurtinitiatieven makkelijker van de grond.
Lees meer..
Van Amsterdamse Bodem
Van Amsterdamse Bodem is een samenwerking van zeven (voedsel)partners en is ontstaan uit de behoefte om meer samenhang te brengen en meer samenwerking en kruisbestuiving tot stand te brengen tussen verschillende doelgroepen die met voedsel bezig zijn.
Lees meer..
Landerij VanTosse
Landerij VanTosse is een voedsellandschap van 70 hectare aan de zuidrand van de stad Oss. Hier wordt de stad-land verbinding en transitie van de landbouw in de stadsrandzone vormgegeven en wordt er gewerkt aan een mooi en vitaal landelijk gebied.
Lees meer..
Platform Global Goals Oss
Het Platform Global Goals Oss zet zich in om bekendheid te geven aan de Global Goals van de Verenigde Naties. Het Platform verbindt en faciliteert lokale organisaties in de gemeente Oss, die zich bezighouden met het verwezenlijken van de 17 Global Goals in Oss en wereldwijd.
Lees meer..
Coalitie Buitengewoon Almere
Coalitie Buitengewoon Almere is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die voedseloverschotten verwerken tot gezonde maaltijden voor en door mensen met een laag inkomen in Almere.
Lees meer..
Eetbare Woonwijk Rijnvliet
Rijnvliet is een wijk in Leidsche Rijn waar de hoofdgroenstructuur aangelegd wordt volgens de principes van een voedselbos. De gemeente Utrecht werkt aan het thema Voedsel vanuit de gedachte dat omgevingsfactoren van grote invloed zijn op het eetgedrag.
Lees meer..
Eetbare Stad
Met het project Eetbare Stad nodigt de gemeente Groningen bewoners van de stad en ook die van Haren (De Biotoop) en Ten Boer (Woldwijk) uit om met plannen te komen voor buurtmoestuinen, fruitbomen en ander eetbaar groen.
Lees meer..
Pilot Streekkantine
De Streekkantine brengt producten van de boer rechtstreeks op het bord in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Groningen. Lokaal (binnen een straal van 40 km) wordt een kwalitatief aanbod van brood, zuivel, kaas, groente en fruit, sappen en eieren gezocht en gevonden.
Lees meer..