Receptenboek
GOEDE PRAKTIJKEN VAN LOKAAL VOEDSELBELEID UIT NEDERLANDSE STEDEN EN PROVINCIES
In dit Receptenboek vind je verhalen over lokale oplossingen voor stedelijke voedseluitdagingen. Het beschrijft ervaringen van steden en provincies die voorop lopen met beleid voor het ontwikkelen en versterken van voedselketens in en rond de stad, gezonde voeding en sociale inclusiviteit, het versterken van economische innovatie en ecologische verduurzaming en bestuurlijke innovatie. Hier vind je informatie, contacten en inspiratie om ook aan de slag te gaan met een gezond, veilig en ecologisch houdbaar voedselsysteem in en rond jouw stad. Zoek hieronder per stad / provincie, beleidsthema, of onderliggende kernwaarden naar interessante beleidservaringen.
Doarpstûn Snakkerburen
Een van de speerpunten van het Leeuwarder eetbare stad beleid is om de lokale productie van voedsel te stimuleren. Doarpstûn Snakkerburen heeft daarin een belangrijke voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor vergelijkbare initiatieven.
Lees meer..
Gelders Kennisnetwerk Voedsel
Provincie Gelderland zet in op een actief voedselbeleid. Onder andere door het ondersteunen van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel. Dit netwerk biedt Gelderse gemeenten praktische voorbeelden en oplossingen om het thema voedsel op de agenda te krijgen.
Lees meer..
Stadslandbouwloket Den Haag
Het stadslandbouwloket van Den Haag ondersteunt initiatiefnemers en stadsbewoners in het ontwikkelen van innovatieve ideeën rond het thema voedsel. Zo komen lokale- en buurtinitiatieven makkelijker van de grond.
Lees meer..
REFRAME Groningen
Het REFRAME project wordt mede gefinancierd door het INTERREG North Sea Region Programma (2014-2020). Het project beoogt productie, verwerking en consumptie van regionaal voedsel te versterken om producenten een betere positie op de voedselmarkt te bieden en de werkgelegenheid in de regio te verbeteren.
Lees meer..
Voedseltuin Overvecht
Voedseltuin Overvecht is een gemeenschappelijke tuin voor iedereen: buurtbewoners ongeacht leeftijd en achtergrond, organisaties en ondernemers in Overvecht. Iedereen die meehelpt, deelt mee in de oogst. Zo wordt lokaal verbouwd en (h)eerlijk voedsel uit de eigen wijk, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.
Lees meer..
Van Amsterdamse Bodem
Van Amsterdamse Bodem is een samenwerking van zeven (voedsel)partners en is ontstaan uit de behoefte om meer samenhang te brengen en meer samenwerking en kruisbestuiving tot stand te brengen tussen verschillende doelgroepen die met voedsel bezig zijn.
Lees meer..
Landerij VanTosse
Landerij VanTosse is een voedsellandschap van 70 hectare aan de zuidrand van de stad Oss. Hier wordt de stad-land verbinding en transitie van de landbouw in de stadsrandzone vormgegeven en wordt er gewerkt aan een mooi en vitaal landelijk gebied.
Lees meer..
Masterclass Stad-Platteland
Tijdens dit coaching- en matchmakingprogramma worden boeren en tuinders uit de regio ondersteund in het ontwikkelen van innovatieve businessideeën. Het project is in 2009 gestart en heeft gemiddeld zo’n 70 actieve initiatieven per jaar.
Lees meer..
Eetbare Stad
Met het project Eetbare Stad nodigt de gemeente Groningen bewoners van de stad en ook die van Haren (De Biotoop) en Ten Boer (Woldwijk) uit om met plannen te komen voor buurtmoestuinen, fruitbomen en ander eetbaar groen.
Lees meer..
De Jamfabriek
De gemeente Den Bosch realiseerde in 2015 met een aantal lokale partijen een thematisch bedrijvencentrum dat uitsluitend toegankelijk is voor kansrijke innovatieve startups in ICT, Health en/of Agrifood. Het centrum heet ‘De Jamfabriek’.
Lees meer..
Pilot Streekkantine
De Streekkantine brengt producten van de boer rechtstreeks op het bord in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Groningen. Lokaal (binnen een straal van 40 km) wordt een kwalitatief aanbod van brood, zuivel, kaas, groente en fruit, sappen en eieren gezocht en gevonden.
Lees meer..