Receptenboek
GOEDE PRAKTIJKEN VAN LOKAAL VOEDSELBELEID UIT NEDERLANDSE STEDEN EN PROVINCIES
In dit Receptenboek vind je verhalen over lokale oplossingen voor stedelijke voedseluitdagingen. Het beschrijft ervaringen van steden en provincies die voorop lopen met beleid voor het ontwikkelen en versterken van voedselketens in en rond de stad, gezonde voeding en sociale inclusiviteit, het versterken van economische innovatie en ecologische verduurzaming en bestuurlijke innovatie. Hier vind je informatie, contacten en inspiratie om ook aan de slag te gaan met een gezond, veilig en ecologisch houdbaar voedselsysteem in en rond jouw stad. Zoek hieronder per stad / provincie, beleidsthema, of onderliggende kernwaarden naar interessante beleidservaringen.
Kokkerelli/ Stichting Kids University for Cooking
Kokkerelli werkt samen met bedrijven, overheid, universiteiten en scholen om kinderen bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon. Kokkerelli biedt educatieve programma’s voor basisscholen en zetten kidspanels in om nieuwe en gezondere producten en voedingsconcepten te ontwikkelen.
Lees meer..
Alliantie Voeding in de Zorg
De gemeente Ede werkt in de Alliantie Voeding in de Zorg aan het agenderen van gezond eten in de zorg via gezondheidsinterventies zoals het inzetten van leefstijlcoaches en het organiseren van eettafels in de wijken. Hiermee helpen ze inwoners bij het volgen van een gezond voedingspatroon, passend bij hun leefstijl.
Lees meer..
Afgeprijsd-app
Afgeprijsd is een app waarmee je ziet welke producten in jouw supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum lopen en daarom in de aanbieding zijn. Door de vraag naar deze producten te stimuleren wordt er minder voedsel verspild en meer bespaard. En dat is goed voor de consument, voor de ondernemer én voor het milieu.
Lees meer..
Doarpstûn Snakkerburen
Een van de speerpunten van het Leeuwarder eetbare stad beleid is om de lokale productie van voedsel te stimuleren. Doarpstûn Snakkerburen heeft daarin een belangrijke voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor vergelijkbare initiatieven.
Lees meer..
Stadstuin Potmarge Leeuwarden
Stadstuin Potmarge is een innovatieve proeftuin aan de rivier de Potmarge nabij het centrum van Leeuwarden. In het waterrijke gebied vormen experimenten op het gebied van voedsel, water, energie, welzijn en gezondheid samen een ‘Levend Laboratorium’.
Lees meer..
Voedseltuin Overvecht
Voedseltuin Overvecht is een gemeenschappelijke tuin voor iedereen: buurtbewoners ongeacht leeftijd en achtergrond, organisaties en ondernemers in Overvecht. Iedereen die meehelpt, deelt mee in de oogst. Zo wordt lokaal verbouwd en (h)eerlijk voedsel uit de eigen wijk, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.
Lees meer..
Gezond010
Gezond010 is een netwerk van partners uit uiteenlopende domeinen die zich inzetten voor vitale Rotterdammers in een vitale stad, met op dit moment een duidelijke focus op de aanpak van overgewicht en diabetes2.
Lees meer..
Coalitie Buitengewoon Almere
Coalitie Buitengewoon Almere is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die voedseloverschotten verwerken tot gezonde maaltijden voor en door mensen met een laag inkomen in Almere.
Lees meer..
Eetbare Woonwijk Rijnvliet
Rijnvliet is een wijk in Leidsche Rijn waar de hoofdgroenstructuur aangelegd wordt volgens de principes van een voedselbos. De gemeente Utrecht werkt aan het thema Voedsel vanuit de gedachte dat omgevingsfactoren van grote invloed zijn op het eetgedrag.
Lees meer..
Eetbare Stad
Met het project Eetbare Stad nodigt de gemeente Groningen bewoners van de stad en ook die van Haren (De Biotoop) en Ten Boer (Woldwijk) uit om met plannen te komen voor buurtmoestuinen, fruitbomen en ander eetbaar groen.
Lees meer..
Pilot Streekkantine
De Streekkantine brengt producten van de boer rechtstreeks op het bord in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Groningen. Lokaal (binnen een straal van 40 km) wordt een kwalitatief aanbod van brood, zuivel, kaas, groente en fruit, sappen en eieren gezocht en gevonden.
Lees meer..